Интелигентното градско развитие и инвестиции са нашите приоритети за следващия програмен период от 2014 до 2020 година. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която взе участие във форум „Градът 2012". Павлова

коментира, че 80% от БВП на ЕС се формира от градовете. „Гражданите са тези, които формират икономическия растеж", допълни регионалният министър.

За следващия програмен период се планира всичко, което през настоящия беше тествано и препоръчително и към което се стремяхме и бе стимулирано, а именно проектите да бъдат направени на основата на интегрираност, на това да са интелигентни инвестициите, в периода до 2020-а вече ще са задължителни условия, а именно да има интелигентни градски инвестиции, които ще бъдат стимулирани чрез Европейския фонд за регионално развитие и програмата. Министърът изрази надежда и средствата, които ще бъдат заложени в оперативна програма „Регионално развитие" да бъдат повече.

Приоритет ще бъде и това не зялото градско развитие и средствата да се концентрират в столицата, но целта е да се стимулират всички големи градове, да има плавен процес на инвестиции, което ще бъде възможно и благодарение на националната концепция за пространствено развитие на цялата територия.

Прочетено: 2357