Приходната част на бюджета за 2013 г. се увеличава с 1,796 млрд. лева спрямо 2012 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Социалните разходи в бюджет 2013 нарастват с над 790 милиона лева:

Увеличават се средствата за пенсии от 1 април 2013 г. с 585,9 млн. лева;

Увеличават се средствата за социални помощи и обезщетения със 135 млн. лева;

Увеличава се финансирането на програми и дейности по заетостта със 72 млн. лева.

Средствата за образование се увеличават с повече от 120 млн. лв.:

- С над 76 млн. лв. за единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици в системата на народната просвета;

- За университетите и държавните висши училища - в зависимост от оценката за качеството на обучението.

Увеличават се парите за култура с над 31 млн. лева:

- С 26 млн. лв. се увеличават разходите за държавните и общинските културни институти в т.ч. музеи, галерии, библиотеки и читалища.

Увеличават се планираните разходи за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда с 510 млн. лева

С 20 процентни пункта (218 млн. лв.) се увеличава осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за работещите в сферата на отбраната и сигурността.

Консултациите по отношение бюджетите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната продължават, като окончателно решение ще бъде взето на заседанието на Министрския съвет, на което ще бъде разгледан Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2013 година.

Прочетено: 1869