Парламентът прие на второ четене промени в  Закона за устройство на територията. Парламентът даде възможност да се поставят зарядни колонки за електромобили. Обектите ще могат да се свързват с временни връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура, когато това е необходимо за нормалното им функциониране.

Досега върху поземлени имоти можеха да се поставят преместваеми увеселителни и търговски обекти - павилиони, кабини, маси, както и спирки на масовия градски транспорт, пейки, осветителни тела, съдове за събиране на отпадъци.

Неотдавна Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщи, че ще внесе Национален план за действие за подкрепа на електромобилния транспорт. Министър Делян Добрев уточни, че ще предложи отпадане на такса регистрация на такъв тип автомобили, отпадане на местни данъци и такси и необходимостта от закупуване на винетка.

Приетите промени са с помощта на експертите на ИКЕМ. Клъстерът втора година участва в работни групи на експертно ниво, за подобряване на нормативната база за навлизането на елекктрическата мобилност в България. ИКЕМ внесе и предложение за създаването на "Национална програма за електрическа мобилност - България 2025".

ИКЕМ и "Национален център за териториално развитие" НЦТР, разработиха и внесоха в общинския съвет на София предложение, което регламентира реда за инсталиране на зарядни колонки, като част от общинската наредба за гр. София.

Клъстерът ще оказва съдействие в това направление на всички общини в България. Предстои среща за такова взаимодействие с Община Пловдив.

Прочетено: 1659