Собствениците на заведения ще могат да поставят маси на открито по тротоарите, улиците, пешеходните алеи и зелените площи. Парламентът не прие на второ четене забраната, предложена от депутата от ГЕРБ Емил Димитров в Закона за устройство на  територията /ЗУТ/.

Димитров предлагаше в закона да се запише, че в селищните образувания с национално значение масите за консумация на открито се разполагат в собствения имот пред заведенията и не могат да са по тротоарите, улиците, пешеходните алеи и в зелени площи.

Не е нормално едни да искат да има инфраструктура, градини, крайбрежни алеи, а някой да се продава за пет лева и да дава на 100 обекта да се редят по крайбрежната ивица, аргументира се Емил Димитров. По думите му националните курорти "са се превърнали в сергии за гащи и парцали". Според него този проблем трябва да бъде решен и преместваемите обекти да бъдат премахнати. Предложението му обаче не беше подкрепено от народните представители.

С друга промяна в Закона за устройство на територията парламентът даде възможност да се поставят зарядни колонки за електромобили. Обектите ще могат да се свързват с временни връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура, когато това е необходимо за нормалното им функциониране.

Досега върху поземлени имоти можеха да се поставят преместваеми увеселителни и търговски обекти - павилиони, кабини, маси, както и спирки на масовия градски транспорт, пейки, осветителни тела, съдове за събиране на отпадъци.


Депутатите продължават обсъждането и гласуването на второ четене на промени в Закона за устройство на територията.

Прочетено: 1709