За първите седем месеца на 2012 г. чуждестранните инвестиции в страната възлизат на около 850 млн. лв., заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от "Фокус“. Това е с 500 млн. лв., или 200% повече спрямо същия период на 2011 г.

"Като цяло виждаме съживяване на чуждите инвестиции в страната. Те не са много по-малко от тези устойчиви инвестиции извън банковия сектор и строителството, не са и много по-малко от тези през 2007 – 2008 г., когато бяха силни години на чужди инвестиции в страната“, заяви министър Добрев.

Той обясни, че е нормално, след като една инвестиция бъде извършена, средствата за нея да бъдат възстановени, но фирмите не само връщат средствата на фирмите-майки, а също така продължават да инвестират в страната.

"С новите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, който ще се гледа на първо четене в петък, даваме допълнителен стимул за инвеститорите, като в определен период, за всеки инвеститор клас А и клас Б, независимо дали е българска или чуждестранна компания, ще възстановяваме социалните осигуровки от страна на работодателя за период от две години, което означава, че разходите на инвеститорите за социални осигуровки ще намалеят със 17,4%”, обясни министър Добрев.

В замяна работодателят ще се задължава да запази броя на работните места за период не по-малък от пет години.

 

Прочетено: 2865