България е на трето място по брой на компаниите, попаднали в класацията TOP 100 SEE 2012 на SeeNews. Тя подрежда 100-те най-големи компании по приходи от Югоизточна Европа. Страната ни е представена от 13 фирми в тазгодишната класация.

В челната десетка влизат три български фирми. Най-добре се представя „Лукойл Нефтохим”, която заема трето място. Освен петролната рафинерия в топ 10 попадат още „Аурубис България” (6-то място) и „Лукойл България” (10-то място).

18 български трезори влязоха в класацията на 100-те банки от региона. Така по брой банки в подреждането България зае второ място. Уникредит Булбанк заема 7-ма позиция в класацията, ДСК е 15-та, а ОББ – 22-ра.

С 21 застрахователя България е лидер в класацията на застрахователите от региона. Най-добре се представя „ДЗИ - Общо застраховане”, който заема 18-то място е в подреждането.

„Икономиките от Югоизточна Европа поеха по дългия и труден път на възстановяването през миналата година, опитвайки се да се справят със свитото търсене на техните стоки в еврозоната, която е техният основен търговски партньор”, посочват авторите на класацията.

Те обръщат внимание на по-доброто представяне на страните извън ЕС. „Не е изненада, че страните - членки на ЕС в региона се представиха по-зле, отколкото страните, които не са част от блока, поради по-силната им обвързаност със западноевропейските пазари. Държавите извън ЕС спечелиха от по-слабите връзки с ЕС, които им позволиха да отчетат и по-голям ръст на БВП”, отбелязват още от SeeNews.

Все пак според авторите на класацията „икономическите проблеми могат да се окажат горчивия хап, който ще помогне на корпоративния свят в региона да се адаптира по-бързо към постоянно променящата се пазарна среда и да докаже, че упорито върви към оздравяване”.

Прочетено: 3270