Индийска компания ще отвори 900 нови работни места у нас, съобщи икономическият министър Делян Добрев на форум, организиран от IBM.

Пред участниците Добрев представи резултатите от посещението си в Индия, като съобщи още, че българска фирма е договорила да продава всичкото си розово масло на индийски партньор.

Сериозни преговори са водени и в хранително-вкусовия сектор. През март Индия ще осигури възможност българския бизнес да представи продукцията си на изложение в страната. На въпрос на Дарик, дали отново Агенцията за малки и средни предприятия ще организира посещението предвид опита от Катар, Добрев отговори, че основната тежест за организация сега ще падне върху Българската търговско-промишлена палата.

Според Добрев, най-добрата новина е, че индийците ще инвестират не в София, а в други големи български градове като Русе, Варна и Бургас.

Той посочи още, че индийският пазар е огромен. По думите на министъра средната класа в азиатската страна е по-голяма от населението на САЩ.

Добрев счит, че за да привлечем инвестиции у нас, са необходими и финансови стимули, а не само да разчитаме на ниското данъчно бреме като привлекателен фактор за предприемачите.

В закона за инвестициите ще бъде записано за инвеститорите Клас "А" да се осигури облекчение от осигуровки в частта на работодателя за две години, но при задължение да задържат персонала си минимум пет.

Така, през първите две години, за например 2000 работни места, при 1000 лв. средна заплата, държавата ще изплати малко над 2 млн. лв субсидия на инвеститора, но ще спести около 700 000 лв. от обезщетения за безработица и ще осигури заетост за период на от 5 години. И през оставащите 3 г. инвеститорът и служителите ще внесат в бюджета общо 3 млн. лв. данъци и осигуровки. Тоест нетният ефект за държавата ще бъде положителен, по думите на министъра на икономиката.

Делян Добрев изрази надежда, че у нас ще се развие сериозно секторът на високите технологии.

 

Прочетено: 2992