Издръжката на човек от четиричленно домакинство през последното тримесечие се е увеличила до 562 лева. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Ръстът е в размер на близо 26 лева от началото на годината, като основните фактори за поскъпването на живота са повишените цени на тока, водата и трайното увеличение на цената на горивата.

Линията на бедност в края на последното тримесечие е 213 лева, като 23 процента от домакинствата в България живеят под прага на бедността. Около половината домакинства разполагат с до 290 лева доход на едно лице. В същото време от синдиката отчитат ръст на домакинствата, които имат общ доход на едно лице над издръжката на живота. Те са около 16 на сто от всички домакинства в страната.

Лихвата по депозитите не успява да покрие инфлацията и българите все по-често прибягват до спестяванията в банката за покриване на неотложни нужди. Изтеглените спестявания от началото на миналата година са двойно по-големи от тези, които са били вложени.

Българинът продължава да харчи най-много за храна. За третото тримесечие се отчита ръст от 3.4 процента, а на годишна база той е 6.4 на сто. Животът се оскъпи и след като цените на плодовете и зеленчуците запазиха високите си стойности през лятото, когато традиционно цените падат. Тогава поскъпнаха и месото и млечните продукти.

Второто основно перо от семейния бюджет отива за покриване на разходите за отопление и електроенергия, където се отчита ръст от 5.3 процента през последното тримесечие.

Прочетено: 1713