Засилване на износа на храни и лекарства за Албания. Това става възможно след подписването на споразумение между България и Албания за разширяване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Подписването на документа стана по време на официалната визита на премиера Бойко Борисов в Тирана, където той проведе среща със своя албански колега Сали Бериша. Със споразумението се дават допълнителни възможности за засилване на търговските връзки.

Към момента най-изнасяните стоки са храни, животни, продукти от фармацевтиката, както и такива от стъкларската и химическата промишленост.

Търсят се и други възможности за разширяване на българското присъствие на албанския пазар. Това може да стане чрез износ на вина, мебели или петролни продукти.

За целта с Борисов в Тирана пристигна и бизнес делегация. На специален форум фирмите ще обсъдят възможността за евентуално сътрудничество в строежа на магистрали, пречиствателни станции и депа за отпадъци, корекции на реки, както и износа на зърнени храни.

Междувременно албанската страна има засилен интерес към туризма, курортите ни по Черноморието, зимните комплекси и СПА хотелите. С близо 26 на сто са се увеличили албанците, които са почивали у нас през тази година в сравнение с 2011-а.

На срещата бяха подписани още две споразумения. Едното за сътрудничество в образованието и културата, а другото за реадмисията. С него ще се опишат в детайли всички процедури за връщане на незаконно пребиваващи граждани.

Премиерът пристигна в Тирана с правителствения „Фалкон”. Делегацията обаче пътува с двата военни самолета "Спартан”.

Правителственият самолет бе зает заради визитата на президента Росен Плевнелиев в Израел. От пресцентъра на кабинета обясниха, че решението спестява допълнителен курс на правителствения самолет.

 

Прочетено: 3127