Печалбата от хазарт няма да се облага с плосък данък, въпреки че е сред 26-те данъчни изключения, както доскоро бяха и лихвите върху депозитите и влоговете.

Това заяви зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

Той бе участник в заседанието на икономическата комисия, на която бяха гласувани промени в Закона за ДДС на първо четене, без посочения въпрос да е част от тях. 

Представители на онлайн хазарта са написали писмо до депутатите от икономическата комисия и до компетентните органи в Брюксел, в което се оплакват от високия данък 7%, намален до тази цифра днес с промените в Закона за ДДС, заради който няма да се регистрират на наша територия.

Според поправките в закона, само конвенционалният хазарт ще се облага с 15%. Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви по време на обсъждането, че приходите от хазарт за бюджета биха били 200 млн. лв. от онлайн залагания, ако данъкът е по-нисък от 7%. По данни на ГДБОП годишно онлайн залаганията у нас са за около 1 млрд. лв., но операторите са регистрирани на чужда територия и не плащат данъци в България.

От необлагаемите изключения са и доходите от финансовите операции на фондовата борса и те също, най-вероятно, няма да бъдат обложени с 10% данък, макар че везните на становищата са наклонени 50% на 50%, тъй като дискусията в МФ продължава, коментира Горанов. Според зам.-министъра няма начин да се въведе данъчно облагане и върху доходи, отнасящи се до хора с увреждания, както и до застрахователни и осигурителни режими. Към този момент е сигурно, че ще се облагат само доходите от лихвите на влогове и депозити от 1 януари 2013 г. Според Горанов банките няма да поискат такси за транзакциите на новия данък.


 

Прочетено: 1637