Имало гаф с данъка, нямал ставка

"Банките ще предложат законови алтернативи данъкът върху лихвите да се редуцира или избегне." Това каза пред "24 часа" шефът на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян. Имало напълно легални варианти налогът да се сведе от 10 до 2% например, каза Хампарцумян. Той обаче категорично отказа да съобщи подробности с аргумента, че все още нямало законова дефиниция за данъка. "Когато я видим, ще говорим", отсече Хампарцумян.

По-рано сутринта пред Нова телевизия той обяви, че "банките не участват във вземането на решенията по лихвите, а само ги изпълняват от името и за сметка на правителството". Той прогнозира, че някои банки може да имат проблеми с въвеждането на налога, други - не, имайки предвид различния софтуер.

Хампарцумян цитира решение на американския върховен съд, който казва, че "плащането на данъците не е между патриотичните задължения на гражданите и всеки има право да намери законен начин да си ги намали". Всеки, който има възможност да си оптимизира данъците по законен начин, трябва да го прави. Но е много важно да се подчертае с дебели черни букви, че трябва да става по законен начин. Затова данъчните консултанти правят хубави пари", каза банкерът.

Финансисти и банкери, пожелали анонимност, споделиха пред "24 часа", че лихвеният данък може да се избегне, като на клиентите се предложат алтернативни договори, които носят доходност, съпоставима с лихвите по депозити. Това можело да стане чрез договори за доверително управление, които носят капиталова печалба. Възможно било клиентът да получава и вид премия от банката, а не лихва.

Също вчера на заседание на икономическата комисия зам. финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че банките нямало да искат такси за трансакциите и администрирането на данъка върху лихвите.

Печалбите от тото, лотария, игри с есемеси и всякакви хазартни игри няма да се облагат с 10% от догодина, съобщи още Горанов.

Депутатите приеха на първо четене промени в закона за ДДС. С преходните и заключителните му разпоредби се променят 4 данъчни закона. Една от разпоредбите въвежда облагане на лихвите.

Преди седмица вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че иска между двете четения освен за лихвите да има "десятък" и за печалби от хазарт и от борса.

Вчера Горанов оцени шанса да има налог и за доходите от финансови операции на борсата като клонящ към нула, въпреки че становищата били 50 на 50. Така засега сигурно остава само облагането на лихвите. (Защо то може да не влезе в сила - виж карето.) Според Горанов не се обсъжда и изваждане на други доходи от списъка на необлагаемите.

Гаф с данъка, нямал ставка

Има гаф със законовите текстове за въвеждане на "лихвения десятък". Това съобщи за "24 часа" вчера бившият зам. финансов министър Атанас Кацарчев.

"Няма ставка, няма данък", отсече Кацарчев. Той обясни, че новият налог или трябва да се определи като еднократен, който се удържа при източника в размер на Х%, или да стане облагаем, т.е. част от останалите облагаеми доходи, и да се сумира с тях, преди да се обложи с годишния данък. Засега нито едното, нито другото не е направено, пише "24 часа". Текстовете за данъка върху лихвите по депозити предстои да се гледат на първо четене в пленарна зала.

Прочетено: 2181