Продължава кризата в строителния бранш. Пред последните две години около 100 фирми от Югозападна България са фалирали. Най-големият проблем за бранша е липсата на инвеститори, банките не отпускат кредити, а намирането на квалифициран персонал е изключително трудно, предаде БНТ.

Според една от най-големите строителни фирми в благоевградско до преди четири години частни инвеститори в България е имало доста, а сега няма никой. Обясняват този проблем с условията за бизнес не само у нас, но и по света. В района на Банско и Разлог според тях може още да се строи.

"Стига държавата да разреши, има да се направят още 25 километра писти, има да се направи летище, има да се направи спортна зала - това са само частните инициативи", смята Костадин Калоянов, който е управител на строителна фирма.

За разлика от строителите на жилища, пътните фирми са доволни, защото усвояват доста средства по европрограмите. Освен това, през тази година не са правили драстични съкращения, както миналата.

Не могат обаче да си намерят квалифициран персонал.

"Липсват пътни инженери, липсват геодезисти, липсват специалисти, които да подготвят цялата необходима документация", разказа Виктор Велев, управител на строителна фирма.

Младите хора с квалификация от университетите не са мотивирани да работят във фирмите, казват от бранша, а профилираните училища не ги подготвят с практически умения за работа на терен.

Прочетено: 2331