Над 77% от участниците във форума "Кариера в България: Защо не?" са намерили работодател, когото харесват, а 94% от фирмите - подходящи кандидати. По-малко от една трета от всички посетители обаче са открили свободна позиция, за която да кандидатстват.

Тови сочат обзорните резултати от петото издание на кариерния панаир, който се проведе миналия месец. Форумът се организира от сдружение "Тук-Там", с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Близо 1 200 е общият брой на участниците, които са се включили в тазгодишното издание. Те са с образование и опит от общо 44 държави, като най-преобладаваща е Великобритания. Следват Германия, Холандия и САЩ с по около 10% от всички участници, както и Франция, Дания, Италия, Испания и Австрия. Сред посетителите са и хора с диплома и опит от по-екзотични държави като Куба, ЮАР и Йордания.

Една пета от участниците заявяват категорично, че ще се върнат окончателно в България. Повече от половината анкетирани пък вече са се завърнали, а едва 1% от общия брой не смятат да се връщат в родината изобщо.

Според данните от регистрационните форми най-желаните сектори за кандидатите са "Мениджмънт", "Консултантски услуги", "Маркетинг", "Финанси", "Банкови услуги", "Връзки с обществеността", "Реклама".

След края на кариерния форум, работодателите са единодушни, че младежите с образование в чужбина имат по-практически знания, по-адаптивни са към смяна на средата и са по-целеустремени. Също така предимстватата им пред кандидатите, останали в България, включват по-бързо справяне с проблемите и знания на повече езици.

Предизвикателствата при работа с такива кандидати обаче също са налице. Често те не са наясно с реалността в България и не познават спецификата на пазара. Също така имат по-голямо самочувствие и по-големи изисквания за възнаграждение. Някои работодатели дори изявяват опасения, че много от кандидатите от чужбина са с влошени познания по писмен български език.

За следващите издания на инициативата, участниците препоръчват на организаторите да има фирми от повече сектори, както и повече представители на неправителствения сектор.

Прочетено: 1688