Относно пускането в експлоатация на „Дунав мост 2″ министър Московски обясни, че проектът е заварен от сегашното правителство в „нищото“ без да е работено по него. За три години министерството успява да задвижи строителните работи. Общата инвестиция по „Дунав мост 2″ възлиза на 270 млн. евро, като 226 млн. са средствата, вложени от българската страна.

Договорено е пунктът за събиране на пътните такси да е на румънска територия, като събраните средства ще бъдат разпределяни пропорционално, в зависимост от направената инвестиция, между двете страни. Още не е определен размерът на таксата за преминаване, посочи Московски.

Компанията, която ще събира приходите, ще трябва да направи бюджет за соята издръжка. Ще бъде създаден и фонд „Рехабилитация“ за поддържане на съоръжението. Собственик на компанията могат да бъдат двама души, стана ясно и по думите на Московски, номинирани за директори ще има и от двете страни.

Според на министъра със сигурност „Дунав мост 2″ ще допринесе за редица косвени ефекти върху икономиката на Северозападна България. Във връзка с пускането на съоръжението ще бъде изграден четирилентов скоростен път в отсечката Видин-Монтана и Враца–Ботевград. В момента те са във фаза проектиране и ще бъдат изпълнени след 2014 г., тъй като в момента няма достатъчен бюджет за тях, поясни Московски.

Проектът за „Дунав мост 3″ също стои пред България, като се обмисля вариант за изграждането му между Силистра и Калараш.

 БДЖ

Другата важна транспортна тема, която коментира министър Московски, беше идеята върху, която работят от БДЖ за закупуването на билети за влак със SMS. Водят се преговори и с трите мобилни оператора за изграждането на тази система, като целта е да се сведат до минимум гратисчиите в жп транспорта.

Московски обясни още, че от оперативна програма „Транспорт“ са заделени пари не само за реновирането на Централна гара в София, но и за модернизация и рехабилитация на гарови здания на територията на цялата страна. Засега, освен гарата в София, ще бъдат обновени и тези в Пазарджик и Бургас.

Относно сграда в столицата, министърът на транспорта обясни, че хората ще останат приятно изненадани от облика, който тя ще придобие. Проектът е изключително красив, сградата е много модерна, покрива всички критерии за енергийна ефективност, обясни Московски.

Бъдещето е в железопътния транспорт. За да бъде той в крак с модерните технологии и тенденции обаче, е нужна „постоянна, устойчива държавна политика за развитие на този сектор“, смята министърът.

България има разрешение за закупуването на нови влакове, като за целта ще й бъдат отпуснати 300 млн. евро. Това ще се случи обаче, единствено ако страната реализира инфраструктурните си проекти и да стабилизира оператора в лицето на БДЖ, обясни Московски. Той подчерта, че екологичният транспорт ще бъде финансиран приоритетно от ЕС в следващите години.

 Електронно правителство

До март-април на 2013 г. трябва да се готови двата проекта за електронното правителство, които създават базата и дават възможност за надграждане, а именно интегриране на 35 публични регистри и създаване на електронната идентификация, обясни Московски.

Терминал 1 на летище София

Друг важен проект, който стои пред Министерството на транспорта е разширяването на терминал 1 на софийското летище, който се предвижда да бъде с 16-18 ръкава и с капацитет от 5 до 6 млн. пътника. За сравнение, в момента терминал 2 е с капацитет до 2,5 -3 млн. пасажери.

Прочетено: 2106