Няма каквото и да било предпоставки и основания за увеличаване на цените на електроенергията от 1 юли. Има допълнителни разходи, предизвикани от зелените централи, които се покриват от самите тях. Имаме резерви в системата и считаме, че не може да се очаква на този етап увеличаване на електроенергия. Това каза на брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Нови централи след 1 юли вероятно няма да има. Охладихме този ентусиазъм за инвестиции в зелената енергия. Въведохме ред в този сектор, което гарантира, че няма да бъдем изненадани от 1 юли, добави той.


Всички днешни публикации за цените на тока, които притесниха потребителите, би трябвало да бъдат забравени. Ясно е, че при въвеждането на цените за достъп, това няма да се случи, каза Димитър Главчев от парламентарната комисия за наблюдение на ДКЕВР. За утре насрочваме заседание на постоянната комисия за наблюдение на ДКЕВР, на която този въпрос, и въпроси, които са възникнали по повод на цени, на присъединяване на ВЕИ-та, ще бъдат тема на заседанието. Поскъпване на тока няма да има, тъй като са предложени временните цени за достъп, добави още той.


Считам, че ние като държава сме достатъчно добре по индикативния график за производство на енергия от възобновяеми източници и не е необходимо да ускоряваме този темп, който има сега. Напротив – трябва да дадем възможност само на най-добрите технологии да се присъединят към системата, тъй като само те ще осигурят намаление в крайната сметка на цените на електроенергия за крайните потребители. Трябва да се ориентираме само към най-високите и ефективни технологии, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.


Ние говорим за крайни цени. Т.е. има различни елементи, които формират крайната цена. Очаквания за някакви увеличения от 1 юли няма как да има на този етап. Дори бихме могли да намалим крайната цена, но трябва много неща да се случат преди това да стане. Факторите, върху които ние влияем, вървят само надолу, добави той.

Прочетено: 2237