Прогнозите на Агенция по заетостта (АЗ) за пазара на труда у нас през 2013 година са изключително тревожни. Това стана ясно от обобщени данни за трудовия пазар, които изнесе изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова на форум по темата, съобщиха от институцията.

Очакванията на държавната агенция за следващата година са за намаляване на броя на заетите и задържане ръста на безработните, включително при младежите. По отношение на заетостта се предвижда и запазване и на диференциацията по региони.

Наред с това се очаква увеличение на неактивните лица на пазара на труда - тези, които не търсят работа и не се регистрират в бюрата по труда, както и нарастване на обезкуражените, които са продължително безработни повече от две години. Очакванията са към тях през следващата година да се влеят и много съкратени през 2011 и 2012 година. Това ще бъдат хората, чиито периоди на получаване на обезщетения за безработица изтичат. Част от тях са с висока квалификация, отбелязва Лозанова.

Тя обобщи и данни за ситуацията на пазара на труда през 2012 година спрямо миналата година. Отчита се ръст в броя на безработните, включително и при младежите, липса на интерес към възможностите за заетост, предлагани от държавата.

Общо 368 хиляди е броят на безработните средномесечно за първото полугодие на 2012 г., като този брой е с около 7% по-висок спрямо същия период на 2011 г.

Равнището на регистрираната безработица средно за месец за първото полугодие е 11,2%, или с 0,7 процентни пункта по-високо спрямо същия период на миналата година. Броят на новорегистрираните безработни нараства с 10%, докато този на намерилите работа намалява с 6% в сравнение с първото полугодие на 2011 г.

Средно за първото полугодие на 2012 г. броят на безработните младежи на възраст до 29 години е 73 хиляди души, като броят им се увеличава с 14% спрямо същия период на 2011 г. По данни на агенцията по заетостта младежите без работа са 20% от всички безработни. Според Евростат обаче техният дял в страната надхвърля 30 на сто.

Прочетено: 1603