Чужди инвеститори, отличени със сертификат клас А и Б, трябва да получават и българско гражданство, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в "Седмицата" по Дарик.

Инвеститор, който е вложил няколко милиона в страната ни, и плаща данъци, не трябва да има проблем с българското гражданство", заяви министърът Добрев.

До момента министър Добрев е подписал само един документ за получаване на българско гражданство и то е на най-големия италиански инвеститор у нас. Според икономическия министър 200 000 лв. е нисък праг за български паспорт и само най-големите инвеститори трябва да имат правото да получат гражданство.

От началото на годината министър Добрев е връчил седем сертификата за инвеститори, три от които на български компании. Според икономическия министър това е доказателство, че Законът за насърчаване на инвестициите не прави привилигировани чуждите инвестиции у нас.

Промените в Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат чужденците, които са дарили поне 200 хил. лв. на Националния иновационен фонд да имат право на българско гражданство.

Приоритетни са инвестиции направени в общини, където безработицата е над средната в страната или средствата да са вложени в сектора на високите технологии. Заетостта трябва да се поддържа най-малко 3 г. за малките и средни предприятия и 5 за големите.

 

Прочетено: 2211