Над 1.3 млн. лв. са даренията, получени от МВР през третото тримесечие на 2012 г., като повече от половината от тях отново са на дъщерната фирма на вътрешното ведомство "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Според публичния регистър от 1 януари до 30 септември МВР е получило над 5.3 млн. лв. под формата на различни материални подаръци и пари. Три месеца по-рано те бяха малко над 4 млн. лв.

Дружеството БМВ, което е монополист в издаването на регистрационни табели за автомобили, остава най-големият дарител с 682 000 лв. за едно тримесечие. В началото на октомври стана ясно, че то от години работи на загуба, но колкото повече губи, толкова повече дарява на МВР. През третото тримесечие на 2012 г. фирмата е платила 300 000 лв. за строително-монтажни работи на сграда на МВР в Стара Загора. Освен това е уредила с автомобили за 161 400 лв. дирекция "Управление на собствеността и социални дейности". 51 900 лв. са били предвидени и за купуване на специализирани тактически костюми и за мотористи за специализираните полицейски сили в Пловдив.

Най-богатото министерство у нас, с бюджет над 1.2 млрд. лв., продължава да разчита на дарения от общините, за да покрива нуждите си от бензин и да могат патрулките да си вършат работата. Подаряват се техника, консумативи за компютри и принтери, климатици и автомобили. Като основен спонсор на полицията в Сливен се очертава дърводобивното "Югоизточно държавно предприятие", в Стара Загора - "Мини Марица-изток". Дарява и държавният ТЕЦ "Марица-изток 2". През юли и през септември министерството на финансите е дарило автомобили на стойност 63 хил. лв.

МВР води регистъра на даренията след разследване на "Сега" от 2011 г., което показа, че полицията получава подаръци от разследвани бизнесмени. Тогава имаше идея те изцяло да бъдат забранени, но остана вариантът да се получават от държавни ведомства и фирми, общини, неправителствени организации и чужди държави.

Прочетено: 2237