Българските държавни стандарти (БДС) за млечни продукти може да бъдат заменени от браншови стандарти и така фирмите от млечния сектор да бъдат улеснени при покриването на необходимите изисквания по стандарта. Тази идея предстои да бъде обсъдена между Агенцията по безопасност на храните и млекопреработвателния бранш, научи "Капитал Daily".

В момента има въведени държавни стандарти за три вида продукти - кисело мляко, сирене и кашкавал. За да ги покрият обаче, фирмите трябва да преминат през времеемка процедура на одобрение от Патентното ведомство. По думите на фирми от сектора тя отнема повече от половин година. Идеята сега е да се помисли за по-опростен вариант за покриване на изискванията по подобие на браншовите стандарти "Стара планина" за колбасите и "България" за хляба и така фирмите да бъдат стимулирани да произвеждат повече продукти по стандарта. Срещата между представителите на сектора и агенцията, на която ще бъде обсъдено предложението, ще се състои следващата седмица.

Малко фирми с продукти по БДС

Млечният бранш е единственият от хранителната индустрия, който пожела вместо браншови стандарти да въведе Български държавен стандарт. Такъв има за кисело мляко, сирене и кашкавал. За да го покрие фирма от бранша обаче, е необходимо да премине дълга процедура по одобрение- първоначален одит, проверки и одобрение от патентното министерство.

По данни на фирми от бранша тя трае над шест месеца и отказва много голяма част от компаниите да кандидатстват. Това е една от причините за слабия интерес -  според регистъра на агенцията по храните държавните стандарти за млечните продукти са покрити само от 26 компании. Най-много от тях имат право да произвеждат кисело мляко с лого БДС, а най-слаб е интересът към кашкавала, където процедурата са преминали от едва пет компании. Предполага се, че промяната трябва да стимулира компаниите да ползват стандарта.

"Скъсяване" на проверките

Едно от предложенията е да се въведе паралелен стандарт, който да спазва рецептата по БДС, но да бъде браншови по подобие на "Стара планина" за колбасите и "България" за хлебните изделия. По този начин ще се съкрати срокът на проверките, тъй като те ще се извършват само агенцията по храните, а не и от Патентното ведомство, както при БДС.

Следващата седмица предстои среща между фирмите от бранша и агенцията по храните за обсъждане на предложенията, съобщиха от институцията. Оттам съобщиха, че ако компаниите пожелаят, има капацитет за организиране на такива проверки по евентуален браншови стандарт по подобие на "Стара планина". "Ще очакваме да чуем предложенията на бранша как да се подобри работата по стандартите", казаха още от ведомството.

Незадоволителни резултати

Въпреки силния ентусиазъм при старта на стандарти на храните преди две години, когато започнаха да се обсъждат, те не успяха да се наложат на пазара и в момента доста от фирмите на практика не произвеждат партиди по тях. Освен по-високата си цена за част от продуктите доверието в тях намаля още след скандала с четири фирми - производители на колбаси "Стара планина", които първоначално бяха обвинени, а после публично оневинени от земеделското министерство, че са ползвали растителни продукти вместо месо в продуктите си.

Прочетено: 2760