През октомври годишното поскъпване при цените на дребно намаля до 4.4%

Инфлацията в България през октомври леко намаля спрямо рекордните си стойности от предходния месец. Това показва Индексът на потребителските цени (ИПЦ) на Националния статистически институт (НСИ). В края на десетия месец годишното поскъпване при цените на дребно е достигнало 4.4%, докато през септември то беше 4.9%.

Октомври е първият, за последните пет месеца, в който поскъпването намалява. Най-рязко цените скочиха през юли - до 3.1% от 1.6% през юни. Причината за увеличението тогава беше вдигането на цената на електроенергията с 13% за домакинствата и с 16% за бизнеса. През следващите три месеца поскъпването продължи, тъй като ефектът от по-скъпия ток и горива се пренесе върху всички стоки и услуги свързани с тях.

Заради високата инфлация в края на тази година, финансовият министър Симеон Дянков заложи годишно поскъпване от 3.4% в Бюджет 2013. Според икономисти в края на тази година инфлацията ще остане около 5% и това ще се пренесе и през следващата година.

От данните на НСИ става ясно, че най-много през октомври са поскъпнали облеклата и обувките - с 4.7%, образование - 2.3% и услугите свързани с развлечение и отдих - 1.4%.

Намаление на цените има само при транспортните услуги - с 1.7% и при съобщенията. Запазване на нивото от септември се наблюдава при алкохола и цигарите.

 

Прочетено: 1881