Катар заявиха пълната си подкрепа, воля и желание да инвестират в България, да имаме съвместни проекти. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред ТВ 7, непосредствено след посещението й от емирството. "Това е страната, която планира над триста милиарда долара в огромни проекти в инфраструктурата и България трябва да намери своето място. Благодарение на всички разговори и срещи, които имахме смятам, че това е абсолютна реалност", каза тя.

Министър Лиляна Павлова е имала срещи в Катар на най-високо ниво, включително с престолонаследника шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасим ал-Тани.

Между постигнатите договорености е тази, че българският бизнес ще получи пълен достъп до информация за всички проекти, които ще се изграждат в Катар и условията и изискванията за правене на бизнес тук.

Министър Лиляна Павлова беше запозната и с концепцията за цялостно развитие на Доха, която през 2022 г. ще бъде домакин на Световното първенство по футбол.

Представители на държавната благоустройствена компания Ашгал показаха проектите с пътната, водната и пречиствателната инфраструктура, които трябва да бъдат изградени в краткрочен план. Беше представена и процедурата за селекция на международни партньори.

По-късно министър Павлова и българската бизнес-делегация се срещнаха с държавната компания "Катари диар", специализирана в областта на недвижимите имоти.

Предвижда се възможността за участие на България в частни проекти за големи комплекси и спа комплекси.

От Катар са изключително заинтересовани от опита на България в спа процедури и в методологията за балнеолечение. Премиерът на Катар е предложил на министър Павлова България да отвори офис и да има български специалисти на място в Катар, като там ще бъде открит офис на Българската камара на строителите, каза още министър Лиляна Павлова

Шейх Хамад потвърди ангажимента на Катар да участва в изграждането на пътя Русе-Свиленград, като проектът следва да бъде подчинен на логиката на взаимноизгодното сътрудничество.

Отправена е покана към българския бизнес да разкрие свое представителство в Катар, като разгледа възможността да се обедини в консорциум, за да увеличи своята конкурентоспособност. Според катарския премиер по този начин нашият бизнес ще бъде своевременно информиран относно предстоящите проекти и възможностите за участие в тяхното реализиране.

Прочетено: 2470