България и Русия подписаха само споразумението за "Южен поток". След няколко минути ще бъде подписан дългосрочният договор за доставки на газ, обяви шефът на Газпром Алексей Милер пряко по БНР.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че ще говори по темата за газа в 11 часа, но това не бе направено.

Искам да отбележа, че даваме най-ниската цена за страни от тази категория като България. Доставките ще са без посредници и договорът ще е за десет години, каза Милер.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер и Михаил Андонов – изпълнителен директор на БЕХ подписаха договор за окончателното инвестиционно решение за проекта "Южен поток" за България в присъствието на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Делян Добрев , Така всички държави са взели окончателно инвестиционно решение.

На правителственото заседание през миналия четвъртък бе взето решение Българският енергиен холдинг да приеме окончателното инвестиционно решение /ОИР/ за проекта "Южен поток" на територията на България. Условие за приемането и подписването на ОИР бе сключването между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява "Булгаргаз" по критичните /по становището на държавното дружество/ въпроси, бе записано в правителственото решение.

В последните дни бе заявено многократно, че българската позиция е да се постигне цена на доставяния природен газ, която да е по-ниска от тази по сега действащия договор с "Газпром".

Конфигурацията на газопровода "Южен поток" е с дължина на основната тръба приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции - във Варна, Лозен и Расово, със съответни "лупинги" към основния газопровод, с технически капацитет общо 63 млрд. куб. м газ годишно.

Общата индикативна строителна стойност на проекта е 3308,65 млн. евро, която ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването на дейностите по по-нататъшното проектиране и ОВОС.

Прочетено: 3871