Български завод може да започне да произвежда китайски автобуси, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за радио "Пекин".

 

"Освен автомобили се надявам да започнем производството и на автобуси в България", заявява Добрев. Въпреки че министърът не конкретизира коя е фирмата, която може да прави китйски автобуси у нас. Тя най-вероятно ще бъде франчайз партньор на китайската „Би Уай Ди” (BYD Co Ltd), която е най-големият производител на литиево-йонни батерии за електромобили и електрически автобуси в света.


Междувременно днес в Шанхай беше открит Български център за инвестиции и туризъм. Центърът ще е в подкрепа на бизнеса от двете държави и се осъществява по инициатива на деловите среди на България и Китай. Участие във форума са заявили над 150 китайски представители на бизнеса и държавата.


По данни на БАИ от 1996 до 2011 притокът на преки чуждестранни инвестиции у нас от Китай е на обща стойност 58 млн. евро, като само за 2011 те са 40.6 млн.евро.


В рамките на посещението си в азиатската страна министър Добрев се срещна с министъра на промишлеността и информационните технологии на Китай Мяо Вей, със заместник- министъра на търговията Джун Шан, както и с представители на китайския бизнес.


В присъствието на Делян Добрев и Джун Шан бе подписан меморандум за сътрудничество и насърчаване на инвестициите между двете държави.

Прочетено: 2192