Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас за деветте месеца на годината достигнаха 972 млн. евро според предварителните данни на БНБ. Това представлява ръст от 36% спрямо същия период на миналата година. Увеличението на ПЧИ е реализирано обаче само през първите 6 месеца на годината. Данните за юли-септември 2012 г. сочат, че ПЧИ са едва 162 млн. евро, т.е. една трета от тези през третото тримесечие на миналата година. Макар и предварителни, данните за септември са още по-обезпокоителни – през този месец има отлив на 167 млн. евро чужди капитали. Ако тази тенденция се запази до края на годината, едва ли ще бъде надминат обемът на ПЧИ за 2011 г., когато те бяха около 1.3 млрд. евро – при около 6 млрд. евро през 2007 г.

Най-големите преки инвестиции в страната за периода януари–септември 2012 г. са на Холандия (611 млн. евро), Русия (134 млн. евро) и Швейцария (101 млн. евро). Нетният отлив на инвестиции за периода е най-голям към Германия (-249 млн. евро) и Гърция (-68 млн. евро).

На фона на посочените данни направено от НСИ допитване сред представители на бизнеса звучи оптимистично. Инвестиционната бизнес анкета на НСИ показва, че предприемачите очакват през настоящата година направените инвестиции в промишлеността да бъдат с 4.3% повече в сравнение с предходната година. Сред основните производствени групи най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2012 г. ще формират енергийните и свързаните с водата отрасли (43%), следвани от отраслите произвеждащи стоки за междинно потребление (30%) и произвеждащите потребителски стоки (17%).
 

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2013 г. са за увеличение на обема на инвестициите в промишлеността с 27% спрямо 2012 г., като отново енергийните и свързаните с водата отрасли ще формират най-голям относителен дял в ръста - 51%. Според допитването висок ръст на инвестициите ще има и при секторите, произвеждащи стоки за междинно потребление (31%) и тези за потребителски стоки (10%).

Прочетено: 1727