Осемнайсетата конференция на ООН по промените на климата започна в Доха. На форума присъстват представители на близо 190 страни. Тяхната цел е да постигнат напредък в трудните преговори за ограничаване на емисиите с парников ефект, предадоха световните агенции.
Тази нова среща става в период, когато са увеличават признаците на затопляне на климата, а учените призовават за спешни действия.

“Това е конференция от жизнено значение“, заяви председателствиящ форума, катарският вицепремиер Абдула ал Атия. Конференцията ще продължи според програмата до 7 декември. На 4 декември към участниците в преговорите се очаква да се присъединят над 100 министри като целта е да бъде сключено споразумение, нов етап в процеса на преговорите, започнали през 1995 година, уточни АФП, цитирана от БТА.

Сред големите теми на масата на преговорите е вторият акт от протокола от Киото - споразумението между развитите промишлени страни за емисиите с парников ефект. Участниците в преговорите ще се опитат освен това да съберат милиарди долари в подкрепа на развиващите се страни, за да могат да се приспособят към климатичните промени, отбелязва Асошиейтед прес.

Прочетено: 1992