Близо 700 млн. лв. повече приходи от данъци и осигурителни вноски от миналата година ще събере НАП до края на 2012 г., съобщи вчера изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Причините за добрите резултати са проектът за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП, законодателните промени, приети по предложение на агенцията, и контролната дейност на ведомството. Над 1000 са осъдителните присъди за данъчни престъпления от началото на годината до момента, каза още данъчният началник.
Сред най-рисковите икономически сектори в страната са строителството и търговията със зърно. До края на годината предстоят данъчни проверки в хотели и заведения в зимните курорти, съобщи Стефанов. И допълни, че анализ на риска на НАП е показал, че в сектора на посредничество при покупко-продажба с недвижими имоти е укрит оборот от близо 700 млн. лв. за 4 години. Освен проверки и ревизии, предстоят срещи с бранша, както и информационна кампания за клиентите на тези услуги.

ДДС в процедура по възстановяване с ревизия (т. нар. задържано ДДС) в момента е на безпрецедентно ниско ниво от 213 млн. лв. или повече от три пъти по-ниско спрямо 2009 г., отбеляза директорът на НАП.

Шест държави се интересуват от проекта за свързване на касовите апарати с НАП. Сред тях са Гърция, Беларус и други страни, които проучват възможностите да внедрят подобни системи на отчитане на оборотите. Междувременно от НАП обмислят заедно с неправителствения сектор да разширят кръга на информация, която тече чрез дистанционната връзка.

Прочетено: 2114