Нови 2 хиляди работни места ще бъдат разкрити скоро от западен инвеститор, каза шефът на БАИ Борислав Стефанов.

България е привлякла малко под милиард евро от началото на годината до края на септември, отчете в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов. За сравнение през същия период на миналата година са привлечени 710 млн. евро. Очакванията на Стефанов са тази година да бъде отчетен ръст от 10-15%.

Има няколко чужди фирми, които тази година са внесли големи суми под формата на преки чуждестранни инвестиции в България, без да е сигурно обаче колко от тях са с инвестиционна цел, смята Стефанов. Затова, от Агенцията започват съвместен проект с общините, с който се цели да бъде събрана точна информация за привлечения чужд капитал във всяко селище.

До няколко седмици ще бъде обявена инвестицията на голяма западна фирма, която ще разкрие между 1500 и 2000 работни места в България, обяви още Борислав Стефанов. Според него още две фирми имат интерес, но те все още избират между Румъния и България. Сектор, към който инвеститорите все още имат интерес е аутсорсинга, като обикновено става въпрос за работа в областта на финансите и счетоводството, допълни още изпълнителният директор на агенцията.

 

Прочетено: 2450