Бизнес средата в промишлеността и услугите през ноември се е подобрила в сравнение с октомври, показват анкетите на Националния статистически институт. Влошили са се, обаче, стопанските условия при строителството и търговията.

В промишлеността ръководителите очакват подобряване на състоянието на бизнеса през следващата половин година, показват данните на националната статистика. Според предприемачите производството има достатъчно поръчки от чужбина, но основните проблеми в сектора са несигурната икономическа ситуация и недостатъчното търсене в страната. Не се очаква повишение на цените в промишлеността през следващите 3 месеца, информира статистиката.

В строителството очакванията са песимистични. Прогнозира се съкращаване на персонал, а фирмите имат и финансови затруднения, отговорили са управителите в анкетите на Националния статистически институт. Търговците на дребно очакват цените да се повишат през следващите три месеца, но прогнозите им са за повече продажби и поръчки. 

Анкетите показват оптимистични прогнози за състоянието на фирмите в сектора на услугите, но трудностите в бранша са заради конкуренцията и недостатъчното търсене. Според отговорите на предприемачите цените на услугите в следващите три месеца ще се запазят.

 

Прочетено: 2033