НС прие общата рамка на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Приходите в Държавното обществено осигуряване за 2013 година ще бъдат 9,55 млрд. лв. За разходи са определени над 9,51 млрд. лв. - основно средства за пенсии и социални помощи. Предложенията на опозицията за индексация на майчинските бяха отхвърлени. Мартин Димитров от Синята коалиция предложи майчинските да са колкото минималната работна заплата, с аргумента, че трябват 30 млн. лева повече, за да може парите на месечна база за майчинството да се увеличат със 70 лева.


От Коалиция за България предложиха увеличение на приходната част с близо 700 млн. лева. Емилия Масларова обясни, че парите могат да дойдат от повишаване на Фонд "Безработица" с 1%, от Фонд "Пенсии" и от увеличаване на максималния осигурителен доход.
Социалният министър Тотю Младенов заяви, че от първия ден правителството е започнало реформа в пенсионната система:.


„От тази гледна точка имаме възможност въпреки кризата, през следващата година да увеличим пенсиите с 9,8%, отпуснатите пенсии към 31 декември 2009 година - това са масовият случай, минималната пенсия, социалната пенсия за старост, по която са свързани и други плащания, максималния осигурителен доход, минималната работна заплата въпреки кризата я увеличихме още от 2010 – 2011 - 2012 година и от първи януари догодина става 310 лева, т.е. от 240 на 310 лева общо за мандата. Общо взето, колкото и вие го направихте през вашия мандат, само че при три пъти или четири пъти по-голяма инфлация”.

Прочетено: 2308