Фирмите длъжници на НАП вече ще погасяват първо старите си задължения, после ще внасят пари за осигуровки и други текущи плащания.Промяната влиза в сила от януари. Преводите вече няма да могат да бъдат насочени към конкретна цел. Поправката е предвидена с въведената със Закона за ДДС единна сметка за плащане на данъци и осигуровки към НАП.

Неплащането на осигуровките от работодателя не лишава от съответните права служителя, уточни гововорителят на НАП Росен Бъчваров. Това обаче означава, че шефът ще ги плаща след време, по всяка вероятност с лихви.Самоосигуряващите се физически лица обаче ще могат да подадат заявление за какво точно превеждат пари. Единната сметка ще спести на бизнеса около 50 млн. годишно от такси за преводи и платежни нареждания.

Уеднаквява се и наказателната лихва при просрочие на плащанията на данъчни и осигурителни задължения. Тя ще е 10 пункта.Хората, които вече не дължат пари заради давност, трябва да подадат възражения, за да се освободят от финансовото бреме. Давността не се прилага автоматично, уточниха от НАП.

Прочетено: 2212