Промишленото производство през октомври се е свило с 4.1 на сто спрямо година по-рано, показват данните на НСИ. Спрямо сепетмври спадът е по-малък – от 0.4 на сто.

Най-ярко това се вижда при обработката на кожи, където свиването е с 25.4 на сто, следван от производството на метални изделия – с 21.3 на сто, и производството на основни метали – с 19.6 на сто. Производството на тютюневи изделия е намаляло с 11.4 процента, а на облекло – с 11.2 процента.

В това време строителната продукция бележи ръст през октомври на годишна база – от 5.8 на сто, спрямо септември ръстът е по-малък – с 2.2 на сто.

Годишният ръст се дължи основно на инфраструктурните проекти, при които ръстът е 14.1 на сто по сезонно изгладени данни. За същия период при строителствотона сгради има свиване от 0.5 на сто.

В търговията на дребно на годишна база спадът е от 4.3 на сто като най-силно изразен е той при търговията с облекло, обувки и кожени изделия – 16.1 на сто. Търговия на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита е спаднала през периода с 12.3 на сто, а търговията в неспециализирани магазини с разнообразни стоки се е свила за година с 9.8 на сто. На другия полюс през периода се е движила търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, която бележи ръст от 14 на сто.

Прочетено: 2036