Ласло Андор, европейски комисар за заетостта, социалните въпроси и приобщаването, обяви социален инвестиционен пакет за растеж и сближаване по време на втората годишна конференция срещу бедността и социалното изключване. Конференцията се проведе на 5-7 декември т.г. и събра повече от 650 участници от 40 страни, представляващи държавите-членки, гражданското общество и социалните партньори. Те обсъдиха необходимостта от модернизиране на социалните политики с оглед на демографските предизвикателства и настоящата икономическа и социална криза.

Социално-инвестиционният пакет, който официално ще бъде представен в началото на 2013 г., ще предложи конкретни насоки за модернизация на социалните системи, както и за това как ЕС може да подпомогне държавите-членки в този контекст.  Това ще бъде нова програма за социални политики, подпомагащи държавите-членки да направят структурни неформи, необходими за поддържане на инвестициите в човешки капитал и сближаване, за да се излезе от кризата и Европа да стане по-силна, по-сплотена и по-конкурентоспособна в дългосрочен план.

В изказването си пред участниците в конференцията еврокомисарят Ласло Андор заяви, че в някои части на Европа е налице нарастваща социална бедност и масивни нива на безработица, особено сред младите хора, което още повече засилва неравенството между страните-членки. Според еврокомисаря, необходимо е да се инвестира в социални политики, които дават възможност на хората от ранна възраст да засилват способностите си за справяне с рисковете и да участват в обществения живот, независимо от своя произход. Това ще е и ключовата цел на Социалния инвестиционен пакет.

По време на конференцията беше направен преглед на постигнатото досега и бяха обсъдени някои от основните теми, които ще бъдат обект на Социалния инвестиционен пакет. Сред тях са: повишаването на ефективността на социалната защита, инвестициите в здравето, равенството между половете, осигуряването на активно социално включване и др.

Около 120 млн. души в ЕС са изложени на риск от бедност и социално изключване. Европейската платформа срещу бедността и социалното изключване, стартирала през 2010 г., определя действията на държавите-членки за постигане на целите на ЕС до 2020 г. хората в риск да намалеят с поне 20 млн. Европейската платформа е една от водещите инициативи на стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Борбата с бедността и социалното изключване е преди всичко отговорност на държавите-членки. Въпреки това, действията на ЕС подкрепят и допълват това, което се прави на национално ниво. Започвайки от 2000 г., ЕС е помогнал на държавите-членки да се учат една от друга и да подобрят своите политики чрез социалния отворен метод на координация. ЕС предоставя пряка подкрепа на лицата в риск, създаване на по-добри условия на труд и мерки срещу дискриминацията чрез финансовите програми, по-специално чрез Европейския социален фонд.

За повече информация за конференцията:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=88&eventsId=804&furtherEvents=yes

За програмата: http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=9214&langId=en

Прочетено: 2629