Българските работодатели  охлаждат ентусиазма за наемане, отчитайки отрицателен коефициент на заетост, показва обзорното изследване на Manpower за заетостта през първото тримесечие на 2013 г. Коефициентът на заетостта намалява с 9%в сравнение с предходното тримесечие и с 8%на годишна база.

Негативната прогноза е индикатор за това, че процентът работодатели, които са склонни да съкращават, е по-висок от процента на работодателите, които имат планове за наемане.

Едва един от всеки седем български работодатели споделя намерения за наемане на хора през първото тримесечие на следващата година. Най-оптимистични по отношение на бъдещо увеличаване на персонала са работодателите от сектора финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти.

От общо 750 работодатели, които са взели участие в проучването,13% посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода януари-март в сравнение със 17%, които планират да съкращават персонал.

“Според редица анализатори спадът в индустриалното производство в еврозоната сигнализира за предстояща втора рецесия. Този фактор е предпоставка за увеличението на безработицата сред всички страни от ЕС, включително и нашата и не е учудващо, че българските  мениджъриса по-песимистични в очакванията си за нови назначения. Всъщност, в сравнение със същия период на миналата година, работодателите, които казват, че ще намаляват своя персонал, се е увеличил със седем процента,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower заБългария, Сърбия и Хърватия.

Работодателите и в петте анкетирани региона на страната споделят негативни намерения за наемане през първото тримесечие на 2013 година. Работодателите в София и Пловдив са с най-малко песимистични планове, отчитайки коефициент на заетост от-1%. В Русе и Бургас са най-песимистично настроени що се отнася до очаквания за наемане през първото тримесечие на следващата година с коефициенти съответно от -12%и  -10%.

Най-силни са намеренията за наемане в секторите финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти(+12%) и в търговия на едро и дребно(+4%). От друга страна, работодателите в сектора земеделие, лов, лесовъдство и риболов (-18%) заедно с тези в ресторанти и хотели(-17%) отчитат най-слаби намерения за наемане през периода януари-март.

Прочетено: 2256