Делът на онлайн продажбите от общия обем на продажбите на търговците в Европа ще се удвои от 5 до 10% през следващите 10 години.Това се посочва в доклад на консултантската компания CBRE, подготвен на базата на проучване сред търговски вериги на Стария континент.Близо две трети от участниците в изследването се определят като традиционни търговци. Дори и те обаче постепенно са започнали да интегрират съвременните канали за продажби. Очаква се 63% от тях напълно да интегрират онлайн платформи за продажби през следващите 2 години.

Търговците се възползват от интернет вълната в Европа, след като от 2000 г. насам хората с достъп до мрежата са се увеличили четирикратно.Същевременно резултатите от различни проучвания показват, че 40% от хората на възраст 16-65 години, които ползват интернет, пазаруват онлайн, а 47% търсят информация за различни стоки и услуги в мрежата.

Консултантите посочват, че за да се отговори на очаквания растеж на онлайн търговията, е необходима адекватна мрежа от логистични площи. До момента ръстът на онлайн търговията се подкрепяше от наличните логистични имоти, които в повечето случаи имаха нужда от подобрения, за да отговорят на нуждите на търговците.Бъдещото развитие на сегмента обаче изисква изграждането на допълнителни площи съобразно спецификата на онлайн търговията, която изисква основно бързина.

От друга страната нарастват възможностите на търговците за събирането на поръчките и осъществяването на доставките. Това налага реконфигурация на веригите за доставки, така че да бъде успешно изпълнена целта на онлайн търговията – достигането до възможно най-голям кръг от потребители.

В доклада се посочва, че основните предизвикателства пред доставките са сигурността, разходите и връщането на стоките, закупени през интернет. Това предполага засилване на инвестициите на търговците в иновативни и гъвкави центрове за логистика и дистрибуция в близост до крайния потребител.

По оценки на експертите през последните 2 години разрастването на онлайн търговията е допринесло за 60% от активността на пазара на логистични площи в Холандия и за около 40% - в Германия, Испания, Русия и Великобритания. Очаква се темповете на растеж на активността на онлайн търговците да се ускорят през следващите 2 години, особено във Франция, Ирландия, Швеция, Италия, Полша, Великобритания и Русия.

Прочетено: 2550