През идното десетилетие въглищата ще изместят петрола като най-използван източник на енергия, прогнозира Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от ИТАР-ТАСС и Франс прес. Според изчисленията на МАЕ още през 2017 година потреблението на въглища ще достигне 4,32 млрд. тона (в петролен еквивалент), което се равнява на потреблението на петрол - 4,4 млрд. тона. До 2022 г. въглищата ще станат най-използваният източник на енергия в света, прогнозира организацията.

Тенденцията се дължи най-вече на нарастващото търсене на евтина електроенергия на развиващите се пазари, посочва изпълнителният директор на МАЕ Мария ван дер Хувен. "Въглищата - това е Китай. Китай - това са неговите въглища", отбеляза тя. За миналата година, например, на Китай се падат 46,2 процента от потреблението на въглища в света..

МАЕ предупреждава обаче, че се очаква търсенето на въглища на нарасне навсякъде, включително в Европа. Изключение са само САЩ, където равнозначна алтернатива ще бъде разработването на шистов газ. Изследователите посочват неблагоприятните страни на тази тенденция. Изкопаемите въглища са сравнително евтини, но са най-големите замърсители на атмосферата от гледна точка на парниковите газове.

Прочетено: 2476