Дружеството Булгартел, което е част от БЕХ ще участва в бъдещ търг за четвърти мобилен оператор, което е единственото държавно телекомуникационно дружество, съобщи новина  Михаил Андонов.

Загубата на Националната енергийна компания (НЕК ) към края на ноември е намаляла до 87 млн. лв., след като в края на юни тя беше 142 млн. лева. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Крум Анастасов на специална пресконференция. Очаква се в края на регулаторния период за електрическата енергия, който е в края на юни 2013 г. компанията да заличи и останалата част от негативния си резултат, съобщи money.bg

Анастасов, заяви че ВЕЦ-овете собственост на НЕК са произвели през тази година с 9% повече електроенергия което е увеличение с близо 4 хил. мегаватчаса. Компанията също така има готовност да се включи в свободния пазар на електроенергия предлагаща балансиращи мощност.

 Дружеството Булгартел, което е част от БЕХ ще участва в бъдещ търг за четвърти мобилен оператор,

което е единственото държавно телекомуникационно дружество, съобщи новина Михаил Андонов.

Добивът на въглища  от Мини Марица Изток  са 29.5 млн. тона , заяви изпълнителният директор на предприятието Теодор Требов. Количеството е малко по-малко от миналогодишното, но за следващата година се планира то да доближи 30 млн. тона. Очаква се печалбата на дружеството, което осигурява ресурса за производството на 30% от електроенергията в страната, да достигне 3-4 млн. лв. в края на тази година, каза още Требов.

Той посочи, че действията в мините са насочени към рехабилитация, ремонти и извършване на строителство в рудниците, за да може да се осигури безопасността и надеждната експлоатация на дружеството.

Положителен финансов резултат от 45 млн. лв. очаква пък очаква друго дружество от БЕХ – ТЕЦ Марица Изток 2. Това заяви финансовия директор на дружеството Боян Боев, която говори и за извършените ремонти в централата.

2012 г. е била тежка за Булгаргаз  заради пазарните условия и най-вече покачването на котировките на петролните продукти, посочи изпълниелният директор Димитър Гогов

Като положително бе оценено сключването на дългосрочния договор с Газпром Експорт, който е без посредници.

 Икономическите резултати за 2012 г. не са добри.

Само за деветмесечието се отчитат загуби от 112 млн. лева. Не добро развитие на климатичната обстановка през декември ни накара да закупуваме и по-голямо количество природен газ на цени от стария договор, посочи още Гогов.

АЕЦ Козлодуй е произвела 14.280 млн. мегаватчаса електроенергия за първите 11 месеца. Това е преизпълнение на плана, в който за този период са прогнозирани 14.056 мегаватчаса, заяви изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов. Към кравя на ноември печалбата на електроцентралата е 154 млн. лева.

Николов посочи, че вчера в един от основните охлаждащи контури на 6- блок вчера е имало авария, която е намалила мощността на енергоблока до 600 мегавата. В момента аварията се отстранява и постепенно се достига и номиналната мощност от 1000 мегавата.

 21% е намалял износът на електроенергия  

Причината е в икономическите условия и доброто климатичнои време, заяви изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов. До 30 ноември тази година са изнесени 7.7 млрд. киловатчаса, като през миналата за същия период те са били 9.753.

Очаква се интерконекторната връзка с Турция, да бъде първата част от Набуко, заяви още шефът на БЕХ Андонов. В холдинга като основен акционер се очаква да влязат и собствениците на находището Шах Дениз 2 в Азербайджан, които ще получат дял от 50%. Собственици в Шах Дензи са BP, Lukoi и др. компании.

Прочетено: 2253