От 01.01.2013г. България е с по-ниски цени на природния газ.

Природният газ поевтинява с 9,83%. Така 1000 куб.м синьо гориво струват 656.47 лв. без ДДС. Топлинната енергия също ще е с по-ниска цена. Цената на топлофикационната услуга ще намалее с между 3,5% и 7%. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев още на 20 декември 2012 г. Новите цени влизат в сила за първото тримесечие на 2013-а.

„При това положение намалението на действащата цена на природния газ спрямо включената при образуването на цените на топлофикационните дружества е в диапазона от 9,87% до 10,59% за дружествата, присъединени към мрежата на „Булгаргаз” ЕАД, пише в доклада си ДКЕВР. Именно това дава основание да намалее цената на парното в цялата страна, като най-голямо ще е намалението в София - 7%. Ще намалее и цената на услугата, предоставяна от „Топлофикация Велико Търново”, но въпреки това жителите на старопрестолния град ще продължават да са сред тези, които плащат най-много за парно. Велико Търново ще продължава да има доста скъпа топлоенергия, защото плаща повече за разпределението на газа, тъй като не го получава директно от „Булгаргаз”, обясни тогава Семерджиев.

Енергийният министър Делян Добрев пък каза, че от първото тримесечие на 2013 г. България ще получава природен газ директно от „Газпром Експорт”. По сега действащия договор 98% от горивото се доставя чрез посредници.

Сериозна роля за допълнително поевтиняване на природния газ има както местният добив, така и диверсифицирането на източниците чрез интерконекторните връзки със съседните държави, каза министърът пред участниците в дискусията. Местната суровина е с около 35% по-евтина от вноса и усилията на държавата са насочени към увеличаването на това производство, добави Добрев.

На 15 ноември след подписването на договор между България и Русия стана ясно, че цената на природния газ ще е по-ниска с над 20 % от 1 януари 2013 г. България подписа на 15 ноември 2012 г. с „Газпром” дългосрочния договор за доставка на синьо гориво. Договорът е сключен за 10 години, като доставките на газ ще се осъществяват без посредници. Предвидена е и възможност за корекция на цените. На шестата година ще можем да предоговорим цената и количествата, цената по договора е търговска тайна, но тя е най-ниската цена от държавите, които не инвестират в газови находища

Прочетено: 2421