По-голямата част от помощите за земеделските стопани през тази година ще бъдат изплатени до юни. Това показва справка на Министерството на земеделието и храните, цитирана от в. "Труд". Така от общо предвидени за годината 1.140 млрд. лв. над 1 млрд. лв. ще бъдат изплатени до юни.

До края на януари ще започне изплащането на европейските субсидии за обработването на единица площ – по 26 лева на декар, които ще получат 84 хил. фермери. Европейската комисия разреши тези пари да се дават още от октомври, но България изтегли срока през новата година, за да не се стигне до сериозен ръст в бюджетния дефицит, тъй като тези пари се изплащат от бюджета, а после се възстановяват от ЕС.

Около 41 хил. тютюнопроизводители до юни ще вземат 73 млн. лв. През 2010 година, притиснато от стачкуващи тютюнопроизводители, правителството взе решение да бъдат отпуснати държавни субсидии за отрасъла за още две години, въпреки че тази практика според правилата на Евросъюза трябваше да бъде окончателно прекратена през 2011 г.

През есента от аграрното ведомството обявиха, че се подготвя искане тези стопани да получават субсидии и през новия програмен период. Вторият транш за животновъдите от 28 млн. лв. също ще се изплати през лятото, за тази година е предвидено и изплащането на 15 млн. лв. за производството на качествени плодове. Очаква се да ги получат 1400 души.

Прочетено: 1714