В края на 2013 г. изтича гратисният срок, в който всичкото сурово мляко у нас трябва да отговаря изцяло на хигиенните евроизисквания. Затова има вероятност голяма част от българската суровина да излезе извън хранителната верига, предупреди вчера шефът на агенцията по храните Йордан Войнов.

Около 40 000 ферми у нас са застрашени да останат без разрешителни за търговия с мляко. Според евростандартите в милилитър от суровината трябва да има до 100 000 микроорганизъма и до 400 000 соматични (телесни) клетки. Заради занижена хигиена при отглеждането и доенето обаче те са повече във фермите с по 1-2 животни, които са хиляди по селата. Неотговарящото на евроизискванията мляко сега може да се преработва в мандрите с условието, че продуктите се продават само на българския пазар, но не и на общия европейски. В момента фермите, чиято суровина не отговаря на изискванията, се водят в трета категория.

Дерогацията изтича, със сигурност няма да бъде продължена, защото срокът за България и Румъния вече беше удължаван на 2 пъти, обясни Войнов. Според него трябва да се впрегнат всички усилия, за да може всичкото мляко, което се произвежда у нас, да е по европейските стандарти.Завишеното количество соматични клетки и микроорганизми може да е сигнал за замърсяване или болно животно, обясни Войнов. Например те се увеличават при мастит на кравите.Според шефа на агенцията по храните решаването на проблема не е въпрос на пари, а на организация.

Прочетено: 1984