За усвояване на 60 млн. евро от ЕС ще може да кандидатства бизнесът през тази година. Средствата са по две схеми, които ще бъдат отворени през първото тримесечие, предвижда индикативният годишен план на оперативна програма „Конкурентоспособност".

Най-голяма сума - 45 млн. евро, е предвидена по схема „Внедряване на иновации в предприятията". По нея ще могат да кандидатстват както микро-, така и малки, средни и големи предприятия. Целта й е реализация на проекти за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги в компаниите - собствена разработка или придобити.

Допустимите разходи ще са както инвестиционните, така и тези за услуги. Максималният процент на съфинансиране ще варира от 50 до 90%, според проектите. Минималната сума, която се отпуска безвъзмездно, ще е 100  000 лв., а максималният грант - 3 млн лв. Схемата ще е с краен срок за кандидатстване, като фирмите ще имат два месеца за подаване на проекти. Предишната аналогична схема - "Подкрепа за внедряване в производството на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги", бе разделена на четири сесии за кандидатстване.

В последната година от този програмен период 2007-2013 г. ще бъде отворена отново схемата "Подкрепа за развитие на клъстерите в България". Безвъзмездната помощ по нея е 15 млн. евро, но е уточнено, че бюджетът е индикативен и ще бъде уточнен в насоките за кандидатстване по процедурата.

Тя бе открита през юли 2010 г., но подаването на проекти бе прекратено в края на миналата година, тъй като анализът на постъпилите предложения показал, че е необходима промяна на насоките за кандидатстване. Целта е подобряване на условията. Досега схемата нямаше краен срок за кандидатстване. След като бъде отворена повторно, обединенията ще имат 2 месеца. Максималният процент на съфинансиране ще е 50-85% Минималният размер на гранта е 100  000 хил. лв., а горният праг на помощта - 2 млн. лв.

Индикативната програма предвижда още Агенцията за устойчиво енергийно развитие да получи 2,75 млн. евро безвъзмездна помощ за повишаване на институционалния й капацитет "при изпълнението на дейностите и мерките в областта на енергийната ефективност и ВЕИ".

През първото 3-месечие се очаква да стартира и схемата за евтини кредити за бизнеса по инициативата "Джереми". Предвидените евросредства са 150 млн. евро, а още толкова ще осигурят банките, които се включат в новия финансов инструмент.До 15 март се приемат проекти по откритата на 20 декември м.г. схема "Развитие на приложните изследвания в изследователските организации в България". Безвъзмездната помощ по нея е близо 20 млн. лв., а кандидатстването може да стане и по електронен път.
 
Отворена за кандидатстване в момента е и схемата за енергийна ефективност, чрез която фирмите могат да намалят разходите си за енергия. Тя стартира през юни миналата година и е без краен срок за кандидатстване. По нея са предвидени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и още толкова кредит от ЕБВР за мостово финансиране на проектите.

 

Прочетено: 1598