България се нарежда на 60-то място по икономическа свобода с резултат от 64.9 пункта, което ни определя като умерено свободни. Това сочи изследване за Индекс икономическата свобода 2011 на фондация „Херитидж” и „Уолстрийт Джърнъл”, в което са анализирани 183 страни.

Средният резултат на икономическата свобода за света за 2011 е 59.7 пункта (по скала, където 100 означава пълна икономическа свобода) - с 0.3 пункта повече спрямо Индекс 2010.

България отбелязва подобрение по отношение на икономическата свобода. Резултатът ни се покачва с 2.6 пункта спрямо предходното издание. Това се отразява и на класирането ни, като тази година заемаме 60-то място – малко по-напред от Румъния и Турция, но и леко назад спрямо Македония. Важно е да се направи уточнението, че в Индекс 2010 се използват данни от края на 2009 и началото на 2010. Като ключови за България се определят валутният борд, ниските преки данъци и сравнително свободната търговия. Липсата на ясни правила и корупцията пък отново дърпат страната назад.

Хонконг и Сингапур са на челните места за 17-та поредна година, а Австралия заема 3-то място. Три европейски държави присъстват в топ 10 на класацията – Швейцария, Ирландия и Дания. САЩ отбелязва нов спад – до 9-то място, а Великобритания отново влошава резултата си и се отдалечава от първите 10, заемайки 16-то място.

„Свободните” икономики в Индекс 2011 са едва шест – Хонконг, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Канада. Това са единствените икономики с резултат над 80 пункта.
Високите нива на държавни харчове в отговор на кризата не доведоха до по-висок икономически растеж, смятат авторите на изследването.

Прочетено: 2394