Bank Austria очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да нарасне с 2.9% през 2013 г. Това се прогнозира в анализ на Bank Austria за основните икономически показатели на региона през настоящата година. Посоченият ръст е по-нисък в сравнение с предишната прогноза, според която увеличението на БВП беше с 3.1%. Новата прогноза от друга страна е по-висока от ръста за региона в размер на 2.5% за 2012 г.
До голяма степен икономическият ръст се очаква да бъде в резултат на по-голямото външно търсене, ниските лихвени проценти и по-ниската инфлация, се казва в тримесечния анализ на банката.

В сравнение с 2012 г., сега повечето страни от Централна и Източна Европа ще са подложени на "по-малък финансов натиск и ще водят по-свободна парична политика". Което пък ще подпомогне икономическия растеж, a очакваният лек ръст на цените на храните трябва да е контролируем, смятат анализаторите от банката.

Според доклада на Bank Austria, основното предимство на региона на ЦИЕ все още е гъвкавостта и ниската цена на труда. От друга страна обаче, икономическият растеж в региона зависи повече от търсенето, отколкото от предлагането. Затова дори и при стабилна икономическа среда растежът не може да бъде гарантиран, смятат от австрийската банка.

В държавния бюджет на България е заложен ръст на БВП от 1.9% за тази година, въпреки че разчетите за приходите, по думите на финансовия министър Симеон Дянков, са при ръст от около 1.2%. През ноември миналата година Европейската комисия прогнозира ръст на БВП за страната ни през 2013 година от само 1.4%. Това е корекция спрямо предишната прогноза на комисията, според която очакваният икономически ръст за тази година беше също 1,9% от БВП. По-дългосрочната прогноза на ЕК за страната ни е за икономически ръст от 2 процента през 2014 г. С най-голям принос за ръста на икономиката през 2012 г. и 2013 година, според Европейската комисия, ще бъде вътрешното потребление у нас. За изминалата 2012 г., според предвижданията на икономисти, се очертава ръстът на икономиката да е около 1%.

Прочетено: 2103