От днес бенефициентите по мерки 121, 122 и 123 от Програмата за развитие на селските райони могат да ползват улеснен и бърз достъп до кредити и банкови гаранции за изпълнение на проектите си. Националният гаранционен фонд сключи договори със седем банки-партньори: Българо-американска кредитна банка, Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк и ЦКБ. Основните критерии при избора им са предложените ниски лихви (около 7%), облекчените условия за получаване на кредит (без такси) и приоритетното разглеждане на заявленията (между 8 и 21 дни).

„Със стартирането на Гаранционния фонд ще подпомогнем сектори като плодове и зеленчуци, млади фермери, които искат да се модернизират и малки стопанства, които да излязат на пазара. Така парите наистина ще променят облика на българското земеделие”, посочи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.    

За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки - 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Гаранционният фонд ще покрива до 80% от кредита, а останалите 20% трябва да се осигурят от кандидатите. Целият процес по предоставяне на кредити се осъществява от седемте търговски банки.

Фондът гарантира кредити на обща стойност над 700 млн. лв. Гаранциите ще се издават до септември 2015 г., а бенефициентите ще имат 10 годишен срок, в който да върнат кредитите. Досегашният опит по прилагане на мерки 121, 122 и 123 показа, че те изискват значителен финансов ресурс от кандидатите, с който обикновено те не разполагат и се налага да бъдат кредитирани от банките. Оттам идва и другото затруднение за бенефициентите – да предоставят обезпечения за получаване на кредит. „С днешното подписване решаваме този основен проблем с осигуряването на собствени финансови ресурси и очаквам огромен интерес от страна на бизнеса”, каза в заключение зам.-министър Боянова. 

Прочетено: 1667