Селата у нас ще бъдат облагородени с 55 млн. лв. Парите са отпуснати от Държавен фонд „Земеделие” по проекти за развитие на селските райони от 2012 година.

Средствата ще послужат за модернизиране на стопанства, отваряне на микропредприятия, обновяване на регионите, възстановяване на горите и др. Схемата се прилага в сътрудничество с 21 банки, с които фонд „Земеделие“ има сключени договори. Така бенефициентите могат да се възползват от по-изгодни условия за кредитиране – фиксирана годишна лихва от 7% и срок на погасяване до 60 месеца, включително срока за усвояване и гратисния период.

През 2012 г. бе отбелязан засилен интерес към схемата, изтъкнаха от фонд „Земеделие”. Схемата за рефинансиране на търговски банки стартира в края на 2011 г. До момента от банките е заявен ресурс за 296 кредита в размер на 69 млн. лв. Инвестиционната стойност на проектите по тези заеми е над 122 млн. лв. Голяма част от проектите вече са реализирани и европейските субсидии са усвоени.

Предстои да бъдат изпълнени и останалите инвестиционни намерения, а субсидиите да бъдат изплатени през 2013 г. Фонд „Земеделие” е осигурил достатъчен финансов ресурс за прилагане на схемата и през новата година.

 

Прочетено: 1932