Земеделски земи ще могат да се търгуват и отдават под аренда в интернет чрез нов електронен портал, който функционира на принципа на платформите за борсова търговия.

Сделки за продажба и отдаване под аренда ще могат да се извършват както чрез аукциони, така и чрез обикновени единични сделки, обясни управителят на портала Niva.bg Антон Андонов.

Покупко-продажбата и отдаването под наем на земи чрез платформата ще може да се осъществява само от регистрирани в нея посредници. Те ще бъдат оценявани чрез рейтингова система, а допълнителен контрол върху дейността им в сайта ще осъществява и специална етична комисия, обясни Андонов.

Сделките и аукционите, които се осъществяват чрез портала, ще се осъществяват на базата на подготвени от юристи правила, тъй като в българското законодателство все още липсва регламент за подобен тип търговия.

Посредниците имат възможност да публикуват стандартни оферти купува и продава или да организират търг – английски, холандски или от затворен тип. При въвеждането на офертите и поръчките няма възможност за редакции. Ако посредник иска да промени офертата си, той трябва първо да я оттегли и след това да направи нова, което става достояние на всички участници в платформата.

Купувачът е единственото лице, което може да потвърди сключването на сделка, но само след като прегледа документацията за съответния имот. Потвърдените сделки в платформата имат характер на обвързващи за двете страни (купувач и продавач или арендатор и собственик), като се планира в бъдеще да имат силата на предварително сключен договор.

Андонов посочи, че се планира също така да се изчисляват индекси, които да отразяват цените и рентите на земеделския пазар като цяло и по различните райони на страната.

Очакванията са най-активна да е търговията със земи в Северна България, както и в областите от югоизточната част на страната.

Прочетено: 2340