Петнадесет компании, учени и студенти бяха отличени от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за приноса си в ИТ сектора. Церемонията във вторник вечерта беше под по патронажа на президента Росен Плевнелиев, който обяви, че ще подкрепя инициативата и в следващите й издания. Бяха връчени 15 награди в 11 категории. Победителите са избрани от общо 76 подадени формуляра за участие или три пъти повече спрямо миналата година.

"Всички ние подкрепяме един бранш – този на информационните технологии, който освен че трябва да стане структуроопределящ, в края на краищата трябва да заеме своето място и да бъде основен отрасъл в икономиката на България", заяви Теодор Захов, председател на управителния съвет на БАИТ и съсобственик на "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Капитал Daily") и добави: "Това е сектор с много висока добавена стойност и който прави една държава да изглежда високотехнологична."

В очакване на софтуерния университет

Недостигът на квалифицирани кадри беше един от основните акценти по време на церемонията и значителна част от наградите бяха насочени именно за стимулирането на образованието и подготовката на софтуерни специалисти.

Това беше и в основата за първи път едно дружество да бъде отличено с два приза. "Телерик" взе образователната награда за създадената от нея софтуерна академия. Предвид дефицитът на кадри, който ИТ индустрията изпитва, това е една от алтернативните възможности секторът да набавя квалифициран персонал. В академията на "Телерик" са приети за обучение 2050 курсисти за учебната 2012-2013 г.

"Имам мечта – тези 30 хил. души, които БАИТ и БАСКОМ идентифицират като недостиг на софтуерната индустрия, ние лека по-лека да ги запълним", заяви Светлин Наков от Академията на "Телерик". "Готвим се за мащабна промяна, скоро очаквайте и софтуерния университет".

Компанията също така взе и наградата за "Корпоративна и социална отговорност" - категория в която заявления за участие са подали корпорации като "Глобул", Hewlett-Packard, SAP Labs България и др.

Млади таланти

Ръководителите на националния отбор по информатика за ученици проф. Стоян Капралов и главен асистент Емил Келеведжиев получиха голямата награда за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии за 2012 г.

"Двамата учени не правят бизнес, но правят нещо, без което бизнесът не може - талантът, и работят денонощно, за да могат младите хора да намерят своята реализация", каза президентът Росен Плевнелиев, след като връчи приза на учените.

Две награди бяха връчени в категорията "Студентска разработка". Отличени бяха Денислав Лефтеров от ПУ "Паийски Хилендарски" и Здравко Велинов от Техническия университет в София. Лефтеров разработва проект "Дислекция" - интернет приложение за подпомагане на обучението на деца в състояние на дислекция, а Велинов разработва техническо приложение за следене на интернет трафика.

Младите предприемачи също не бяха подминати, като наградата за стартираща компания получи Eventyard. Тя спечели през миналата година финансиране през фонда Eleven и разработва едноименно приложение за глобален бюлетин за събития.

Останалите победители

Компания на годината стана VMware – американска фирма с развоен център в България, която работи в сферата на виртуалните машини и облачните технологии. Принципът на виртуализацията е да се използват свободните ресурси от дадена машина, за да се стимулира работата на втора (и евентуално дори трета и четвърта) отделна операционна система. Националната агенция за приходите (НАП) беше отличена в категорията "Държавна администрация" за въвеждането на електронна връзка на над 360 хиляди фискални устройства със системата на НАП, проект осъществен изцяло от ведомството.

Компанията "Винтех" взе наградата в категорията "Бизнес иновативност". Фирмата се занимава със създаване и внедряване на информационни системи с инженерно и бизнес приложение. Софтуерната и консултантска фирма "Интерконсулт България" спечели приза в категорията "Мобилно решение". "Нетера" спечели наградата в секцията "E-бизнес".

За своя принос в отразяването на важни ИТ теми бяха отличени трима журналисти – главният редактор на списание Computer World България Констанца Григорова, репортерът от "Нова телевизия" Живко Константинов и продуцентът на следобедния блок на Радио Благоевград Росинка Проданова. Тя спечели почетен приз за популяризиране на информационните технологии извън София. В подкатегорията "интернет издание" беше отличено интернет радиото на програма "Хоризонт" – "Бинар".

Прочетено: 2563