Правителството прие на заседанието си решение за бюджетната процедура за 2014 г. С него се определят основните правила, които трябва да се спазват в рамките на бюджетния процес, отделните стъпки и отговорностите по изготвянето на необходимата информация и сроковете за нейното представяне в Министерството на финансите, Министерския съвет и Народното събрание.

В рамките на бюджетната процедура за 2014 г. са включени две допълнителни процедури, резултатите от които се включват при подготовката на законопроекта за бюджета. Едната се отнася до одобряване от Министерски съвет на проектите, които ще се финансират с държавни и/или държавно гарантирани заеми през 2014 г. Другата е в изпълнение на Закона за публично-частното партньорство и предвижда приемане от кабинета на оперативния план с включени проекти за публично-частно партньорство на държавни публично-правни организации.

Бюджетната процедура за 2014 г. е разделена на два основни етапа. Първият приключва в средата на април 2013 г. с одобряването от правителството на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г. и на актуализация на Стратегията за управление на държавния дълг. Вторият етап приключва в края на октомври 2013 г. До тогава трябва да бъдат приети от правителството актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза, а също и законопроекта за държавния бюджет за 2014 г.

Сроковете по бюджетната процедура са съобразени с предстоящите парламентарни избори, както и с прилагането на механизмите и мерките, заложени в основните етапи на третия пореден цикъл на Европейския семестър за координация на икономическите политики през 2013 г.

Прочетено: 2104