С промени в закон забраняват връщането на храни от търговците на производителите.


Фирмите, които произвеждат сирене и кашкавал в нарушение на наредбата, която изисква растителните мазнини да са разделени от млечните, ще бъдат глобявани от 50 000 до 100 000 лв. При втора издънка ще се отнема регистрацията на предприятието, предвиждат промени в закона за храните, пуснати за обществено обсъждане.

В момента, ако палма бъде открита в сирене, глобата е до 10 000 лв., като няма записана изрична санкция, а е по общия ред за нарушение на закона за храните. Според проектопромените санкцията за нарушители физически лица, е по-малка, отколкото за фирмите - от 15 000 до 20 000 лв.

Както "24 часа" писа, 29 мандри у нас декларираха, че от 1 януари правят "деликатеси" с палма, а останалите над 200, че ще работят само с мляко. От 7 януари започнаха и масови проверки за нарушения в търговската мрежа. Очаква се резултатите от тях да бъдат обявени в началото на февруари.

Друга промяна в закона за храните пък забранява връщането на храна от обекти за търговия на едро и дребно на нейния производител. Изключението е само в случаите на обратно изземване и изтегляне при съмнения за проблеми с безопасността и качеството й. Ако се установи, че търговците нарушат изискването, тогава те ще бъдат задължени да дадат продуктите на хранителната банка и ако са годни за консумация, ще бъдат дарени на социално слаби.

Мярката се въвежда, за да се спрат вече установени случаи на преетикетиране на стари храни в предприятията, обясниха от агенцията по храните. Тя се очаква да даде и стимул за разширяване на дейността на хранителните банки у нас. Самият ред за безвъзмездното даряване на храни пък предстои да се определи със специална наредба на министъра на земеделието.

Прочетено: 2423