Близо 10 млрд. евро да бъдат инвестирани в европейски мрежи за зареждане на коли, които използват алтернативно на бензина и дизела гориво.

Предложението е част от поредния план на Европейската комисия да насърчи използването на “зелени” транспортни средства.

Целта е борба срещу замърсяването на въздуха и климатичните промени. Стратегията за чисти горива беше представена преди дни от еврокомисаря по транспорта Сиим Калас.

Инвестициите в зарядни станции за електромобили, станции за метан, втечнен природен газ или водород трябва да бъдат осигурени от бизнеса. Частните вложения в мрежата за зареждане на коли на алтернативни горива и на ток обаче трябва да се стимулират от правителствата в ЕС.

Идеята на комисията е така да се излезе от “омагьосания кръг”, в който се върти браншът сега. Освен че са доста по-скъпи от обикновените, колите на алтернативни горива не се купуват и заради липсата на инфраструктура. Тя пък не се развива, защото този вид превозни средства не се продават.

67 пъти повече зарядни за батерии

Според плановете на ЕК в България трябва да бъдат направени минимум 7000 станции за зареждане на електрически автомобили. Те трябва да са публично достъпни, а не частни, и да бъдат изградени до края на 2020 г. В доклада на комисията е записано, че в момента у нас има само едно такова устройство. Броят на станциите на практика е по-голям, но крайно недостатъчен.

Целта за целия Европейски съюз е до 2020 г. да има мрежа от минимум 805 000 зарядни станции за коли на ток. В момента в страните членки съществуват по-малко от 12 000 такива устройства. По изчисления на Брюксел развитието на мрежата ще струва около 8 млрд. евро.

Най-напред с изграждането на станции за зареждане на електромобили в Европа са Германия, Франция, Холандия, Испания, Австрия и Великобритания. Тези държави имат собствени цели за развитие на мрежата и стимулират чрез държавни средства разпространението на колите на ток. Германия например иска до 2020 г. в страната да се карат 1 млн. електромобила и е отделила 4 млрд. евро до 2015 г. за промотиране на този вид коли. Франция има схема за подпомагане на потреблението на превозни средства на ток. Там всеки купувач на такава кола получава бонус до 7000 евро от държавата.
Но дори в тези страни засега станциите са съсредоточени основно в големите градове, което затруднява разпространението на този вид автомобили.

Метанстанции на всеки 150 км

Около един милион коли в ЕС в момента се движат на метан. Делът им е едва 0,5% от целия автопарк и се очаква до 2020 г. да стигне 5%. България е сред страните с прогнози за най-голям ръст на пазара. Останалите държави с потенциал са Германия, Италия, Холандия и Швеция.

Метанът е сред алтернативните горива, чието разпространение Брюксел иска да стимулира. Този вид компресиран природен газ произвежда малко въглероден диоксид и затова е предпочитан пред бензина и дизела. За да се насърчи използването му, се предлага до 2020 г. по пътищата в Евросъюза да има метанстанции на всеки 150 км. Изграждането им ще струва около 160 млн. евро.

Европа щяла да пести милиарди за нефт 

Европа би трябвало да намали с 2,3 млрд. евро годишните си разходи за нефт, от който се произвеждат бензинът и дизелът. Това ще стане, ако се изпълни планът на Брюксел за стимулиране на използването на коли на алтернативна енергия.

В момента 94% от транспортния сектор в Европейския съюз са изцяло зависими от нефта. Суровината се осигурява основно с внос. Доставките стават все по-несигурни, тъй като идват от политически нестабилни държави. Това пък води до големи колебания в цената на петрола.

По последни изчисления на ЕК Европа плаща по 1 млрд. евро на ден за нужния  нефт. Брюксел вижда възможност за намаляване на сметките чрез разпространението на коли на алтернативни горива и на ток. Продажбите им обаче все още са слаби. В момента най-голям потребител на електромобили са САЩ. По данни за 2011 г. в страната са продадени почти 20 000 коли на ток. На второ място е Япония с близо 8000 коли, купени през годината.

Европейските държави с най-развит пазар на електромобили са с доста по-скромни резултати - 1900 коли на ток в Германия, 1800 във Франция и 1600 в Норвегия. Логично най-развита мрежа за зареждане на колите на батерии има в САЩ. Там съществуват над 7500 станции.

Най-големи очаквания за навлизането на електромобилите има в Испания. Местното правителство си е поставило за цел до 2020 г. по пътищата на страната да се движат 2,5 млн. такива коли. Прогнозите за Китай са до 2020 г. там да има 5 млн. коли на ток.
Освен за мрежата за зареждане на електромобили Брюксел поставя цели и за станциите за втечнен природен газ (LNG).

До 2020 г. на всеки 400 км по основните пътища в Евросъюза трябва да има 1 колонка за този вид гориво. Според сметките на ЕК това ще позволи на камионите на втечнен природен газ, който отново е основно метан, да се движат из цяла Европа. За да стане това възможно, в мрежата от станции трябва да бъдат вложени 58 млн. евро. Сега този вид станции в Европа са по-малко от 60. Освен по пътищата такива трябва да бъдат направени и по основните пристанища.

Брюксел поставя цели и за изграждането на станции за водород, въпреки че в целия свят на това гориво се движат само няколкостотин демонстрационни превозни средства и има едва 200 станции за зареждане. Предложението на ЕК е до 2020 г. на всеки 300 км пътища в Евросъюза да има възможност за снабдяване с водород. Изграждането на станции за това гориво ще струва 123 млн. евро според изчисленията на Брюксел.

По 5000 лв. бонус за електромобили, но неясно от кога 

План за стимулиране на разпространението на електромобилите беше приет от българското правителство още през миналата година. Той предвижда основно насърчаване на покупката на такива коли, а не на изграждане на мрежа за зареждането им. Все пак е планирано да се ускори и инфраструктурата със зарядни устройства, като парите за това ще идват от Международен фонд “Козлодуй”.

Основният акцент в плана е отпускане на държавен бонус при покупката на коли на ток . Записана е сумата от 5000 лв. за модели изцяло на ток и 2500 лв. за хибридни (на ток и бензин). В документа се уточнява, че правителството прилага опита на страните от ЕС. Там обаче субсидиите са близо два и половина пъти по-високи - средно 6000 евро за електромобил и 3000 евро за хибрид.

При приемането на плана икономическият министър Делян Добрев обясни, че държавата може да започне да раздава бонуси най-рано от 2014 г., тоест това остава за следващото правителство. В бюджета за тази година средства за това не били предвидени. Парите трябва да идват от продажбата на свободни парникови квоти.

Към момента над 40 млн. лв. от подобни сделки отлежават в БНБ и чакат да се приеме законът, който трябва да регламентира харченето им. Основната част от парите трябва да се разпределя от специален фонд към министерството на околната среда. По думите на екоминистъра Нона Караджова засега по него не се предвижда да се финансира покупка на коли на ток.

Малък бонус за притежателите на електромобили е и че те са изцяло и безсрочно освободени от общинския данък за превозни средства. За хибридите екстрата важи 5 години. Паркирането им в градовете трябва да е безплатно, а винетките - по-евтини.

В момента на българския пазар електромобилите се предлагат на цени от 60 000 до 80 000 лв. Сметките показват, че от субсидия и другите парични бонуси, както и от спестените средства за гориво ползата за собственика ще е около 24 440 лв. за период от 10 год.

Приблизително толкова години е животът на една батерия, след което тя трябва да се подмени. В момента цените на батериите са към 10 000 евро - почти колкото и преференциите.

 

Прочетено: 3086