В следствие на възникналите наскоро критични ситуации с български туристи както в страната, така и в чужбина, се наложи влизането в сила на български държавен стандарт по отношение на туристическите услуги. Това съобщава Българският институт по стандартизация, цитиран от Монитор.

Според стандарта БДС EN 13809 „Туристически услуги. Туристически агенции и туроператори. Терминология” цената, която плаща туристът към агенция или туроператор, трябва да включва всички възможни такси и мита, свързани с пътуване или ваканция.

В случай че в офертата на туристическата агенция или туроператора е включено съдействие по време на пътуване, то пътниците трябва да разчитат на подпомагане и информация, включително и телефонен номер за връзка, работещ 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Когато пътуването е организирано и с обща цена, това означава, че е с предварително определена програма, която включва най-малко две от следните туристически услуги: транспорт, нощувка и други, които представляват значителна част от екскурзията и продължават повече от едно денонощие.

„Полупансион” означава, че в цената са включени закуска плюс обяд или вечеря, а при пълен пансион са включени и трите. При „включено всичко в цената” или по отношение на термина all inclusive са включени място за настаняване, храни и напитки, както и ползване на определени съоръжения без допълнителни такси.

Прочетено: 2295